Projelerim - DİPLOMA PROJESİ ( REZİDANS +İŞ MERKEZİ )



DİPLOMA PROJESİ ( REZİDANS +İŞ MERKEZİ )



PROJE ÇIKIŞ NOKTASI : 
    
 
 Proje bir kentsel dönüşüm projesi olup Adana'da eski fabrikaların olduğu bölgededir . Fabrikalar üretimin merkezidir . Rezidans ve iş merkezi projesi , içerisinde bir çok konut , ofis , avm gibi fazla enerji tüketen bir projedir . Arazinin eski konumu gereği bu kaybolan enerjiyi en aza indirgeyip kaybolan enerjiyi yeniden üretmek amaçlandı . Bu aşamada güneş ve enerjinin öneminin çok büyük olduğunu farkederek yönlenmeler ve araştırmalar ona göre yapıldı .   
    Ofis ve sosyal alan kütlesinin bodrum katında çöpleri kullanılabilecek enerjiye dönüştüren bir sistem tasarlandı .  
    Konutların arasında ,  içinde istedikleri meyve ve sebzeyi yetiştirebildikleri alanlar tasarlandı . Bu bahçenin sulama ihtiyacı , yağmur sularının zemin altında bulunan havuza dolup onu belli bir basınçla bahçeye bağlayarak sağlamaya çalışıldı . Peyzajda bulunan süs havuzlarının suları da bu yöntemle karşılanmaktadır .
    Konutlar ve ofisler , pencerelerine yerleştirilen güneş enerjisi panelleriyle güneye doğru yönlendirilirek güneş ışığından daha çok yararlanılmak amaçlanmıştır . 


PROJE TANIMI :
  
 
 Proje kuzey ve güneyden olmak üzere iki girişten oluşmaktadır . Güneyde anayol olduğu için tasarım insanları yapının içine anayoldan çekmektedir . Ofis ve sosyal alanın hem konutlarla bağlantısı koparılmamaya çalışılıp hem de dışarıyla bağlantısı sağlandı . 
   Ofis ve sosyal alan kütlesinden konutlara doğru yükselen bir tasarımın olması girişten yapıya doğru insanları yönelten bir unsur olmuştur . 
   Yapıda toplam 20 adet 1+1 daire , 30 adet 2+1 daire , 30 adet 3+1 daire , 26 adet 4+1 daire , 20 farklı tipteki ofis , alışveriş merkezleri ve sosyal alanlar bulunmaktadır . 130 açık 70 kapalı otopark bulunmaktadır . Bütün konutlar ve ofisler güneye yönlenmektedir . Yapının çevresinde manzara bulunmadığından ortada yapının içerisinde yaşayanlara ait eğlenceli bir meydan yaratmak amaçlanmıştır .